Bærbare medieafspillere og Mp3-afspillere

MP3-afspiller købsvejledning I dag findes der mange forskellige mærker og typer af MP3-afs...
Læs mere

MP3-afspiller købsvejledning
I dag findes der mange forskellige mærker og typer af MP3-afspillere, hvilket tilsyneladende gør valget af den rigtige til en uoverskuelig opgave. Men sådan behøver det ikke at være. Denne guide viser dig tre vigtige ting, som du skal overveje, når du vælger en MP3-afspiller.

Hukommelsestype
En af de første ting, du skal overveje, når du er på udgik efter en MP3-afspiller, er hukommelsestypen. Også for gennemsnitsbrugeren er dette “nørdede” aspekt faktisk meget vigtigt og handler om, hvordan du vil anvende afspilleren, og om hvor meget plads du har brug for. Ved de to hukommelsestyper, flash og harddisk, er holdbarhed og udgifter de to centrale begreber.

Holdbarhed: Flash-hukommelse ligner en lille mikrochip. Denne hukommelsestype har ingen bevægelige dele og er derfor meget holdbar. Dette gør den bedre egnet til en aktiv bruger, der er meget undervejs.

På den anden side tenderer en harddisk-baseret hukommelse mere til fejl, da den indeholder bevægelige dele. Harddiske findes i mange forskellige størrelser, men de er alle lavet på baggrund af den samme grundkomponent: en roterende skive med en drejende arm til at læse data. Indrømmet, du kan godt bruge harddisk-afspillere til løbeture eller fitness. De vil sandsynligvis kunne klare det fint, men der er en lille risiko for fejl, sammenlignet med ingen risiko overhovedet ved flash-hukommelse. Husk også, at harddisk-baserede afspillere har en meget højere sandsynlighed for at gå i stykker, når de falder ned på jorden.

Udgifter: Flash-hukommelsen har måske en meget bedre holdbarhed, men den koster så også ekstra. Typisk koster den det dobbelte af en tilsvarende harddisk. Derudover har den en begrænset maks. kapacitet sammenlignet med harddisk-hukommelsen, som kan blive et problem, hvis du har en meget stor musiksamling eller vil se en masse videoer. Et klogt råd i dette tilfælde er nok at overveje en harddisk-baseret afspiller, som har en større kapacitet, og som derfor er ideel for musiksamlere, som har brug for alle deres sange hos dem hele tiden.

Styresystem-understøttelse
Det styresystem, du anvender, uanset om det er Windows, Mac eller Linux, bestemmer, hvilke MP3-afspillere der er kompatible. Taler man om styresystem-kompatibilitet, dukker spørgsmålet om overførselsprotokoller op. Det er grundlæggende set det sprog, som MP3-afspilleren taler med computeren, når man overfører musik. Hvis du bruger Windows, er næsten alle afspillere kompatible, men Linux- og Mac-brugere bør være lidt mere forsigtige, når de køber en afspiller.

MSC: “Mass Storage Class” eller MSC er en protokol, som fungerer med praktisk taget alle styresystemer og er det mest sikre sats. MSC fungerer ligesom et flashdrev, som sættes ind i USB-porten, og som vises som et drevbogstav. Så kan man trække og slippe musik til enheden, ligesom man kan tilføje dokumenter eller billeder til et flashdrev.


MTP: Det står for “Media Transfer Protocol”. Denne åbne standard blev udviklet for MP3 og PMP-enheder. MTP er normalt bedst for Windows-systemer, fordi driverne er mest stabile med dette OS. Alligevel er MTP også ved at få fodfæste i de seneste versioner af Ubuntu Linux med fuld og stabil understøttelse. Hvis du bruger Mac, findes der nogle MTP-udgaver, men det er nok bedst, hvis Mac-brugere undgår MTP-baserede enheder.

Proprietær: En gang imellem fremstiller en producent sin egen protokol for at udstyre brugeren med en “end to end” brugeroplevelse. Der har været en del, som er kommet og gået, men der er sådan set kun to udgaver fra styresystem-sværvægterne, som er af betydning: Apple (iPod) og Microsoft (Zune). Disse afspillere har forskellige proprietære protokoller, som typisk kræver de softwaremedieafspillere, som de udbyder. Ulempen ved dette lukkede system er, at man kun har få valg i forbindelse med de ydelser, man råder over, og at der kun er en enkelt medieafspiller til rådighed. iPod og Zune afspiller alle populære filtyper, men er måske lidt mere restriktive for mere hardcore brugere. Alligevel er fordelen ved dette lukkede system, at det kan give en mere varig oplevelse og gøre det lettere at anvende for begyndere.

Hvor får man musik fra?
En MP3-afspiller er ikke til meget nytte, hvis man ikke har nogen medier at fylde den med. I denne sektion ser vi nærmere på steder, hvor man får musik fra og fortæller om advarsler i forbindelse med handel med rettighedskontrolleret (DRM - Digital Rights Management) musik.

Rip din egen musik: At “rippe” en CD betyder grundlæggende set at optage musikken fra en CD og komprimere den til et digitalt format. Det er den bedste måde at få musik til din MP3-afspiller på. Du har nok allerede et bjerg af CD’er, der ligger og flyder rundt omkring. Så kan du nemt oprette dine egne digitale medier. Enhver medieafspiller tillader, at du ripper din samling bare ved at indføre CD’en i din computer. Alle desktop-medieafspillere er lidt forskellige fra hinanden, så du kommer nok til at skulle bruge hjælpevejledningen. Men der er en justering, du bør fortage, mens du bladrer igennem vejledningen – nemlig at ændre standard rip-indstillingen. Kontroller, at den er indstillet til MP3-format og på 320kbps, hvilket sikrer maksimal kompatibilitet med den bedste lydkvalitet. Dette vil også “fremtidssikre” din musik, hvilket betyder, at du bliver i stand til at opgradere MP3-afspillere på tværs af mærker uden at skulle gen-rippe dine CD’er, da alle MP3-afspillere understøtter… MP3 selvfølgelig.

Direkte download-køb: Vær forsigtig her, da der senere kan opstå problemer med DRM. DRM er et beskyttelsessystem, som låser dit indhold til en bestemt enhed. Det kan være okay på kort sigt, men hvis du vil opgradere din MP3-afspiller (eller endda computer), kan dit købte indhold måske ikke overføres, og du mister således en masse musik og de penge, du har brugt på den. Det er bedst at undgå direkte downloads med DRM-beskyttelse. Led hellere efter “DRM-frit”-indhold, som der laves meget reklame for. Amazon, eMusic, iTunes og Zune Marketplace er de vigtigste butikker på nettet, som sælger DRM-frit indhold.

Abonnementsmusik: Når det er sagt, så findes der øjeblikke, hvor DRM er meget nemmere at sluge. Nogle musikbutikker som f.eks. Rhapsody, Napster og Zune Marketplace tilbyder et månedligt Alt-hvad-du-kan-downloade abonnement. Disse aftaler fungerer fint for musikelskere, som gerne vil have adgang til et kæmpestort musikbibliotek med forskellig slags musik. Husk dog, at disse sange ikke er din ejendom: Du låner dem blot. Så snart du stopper med at betale den månedlige afgift, stopper musikken med at spille. Hvis det er noget, som interesserer dig, bør du vælge en afspiller med en MTP- eller Zune-overførselsprotokol. Apple tilbyder endnu ikke nogen abonnementsservice for iPod.

Forståelsen af disse tre aspekter af en MP3-afspiller vil hjælpe med at klarlægge hovedparten af problemerne for nye brugere. Resten handler mere eller mindre om personlige præferencer. TestFreaks tilbyder et fantastisk sæt af research-værktøjer og informationer i sektionen om medieafspillere inklusiv anmeldelser af anytingbutipod.com.

Skrevet for Testfreaks af: Grahm Skee
www.anythingbutipod.com

Luk
Du skal vælge mellem 2 og 5 artikler til sammenligning
Sorter efter: FreakScore Popularitet Pris Navn Release Date Recently Added
Viser 1-50 af 564