LCD & Plasma-TV

TV købsvejledning Et besøg hos den lokale elektronikbutik for at købe et nyt TV kan nemt b...
Læs mere

TV købsvejledning
Et besøg hos den lokale elektronikbutik for at købe et nyt TV kan nemt blive en så forvirrende opgave for mange, at de forlader butikken igen uden at have købt noget. De dage, hvor man blot købte et CRT TV i den rigtige størrelse, som passede til både behov og pengepungen, er slut. De mange forskellige typer af TV’er på markedet i dag gør, at man virkelig skal vide, hvad man vil have af teknologi i sit TV, inden man overhovedet går i gang med at lede. De hovedemner, der skal overvejes, er TV’ets størrelse og hvor mange penge man vil bruge på det.

Et hurtig kig på det teknologiske grundlag...
LCD – LCD er forkortelsen for 'liquid crystal display', som er en displaytype, der anvender en matrix af krystaller foran et baggrundslys. Når der sættes strøm til disse krystaller, bliver de bøjet og tillader således en vis mængde lys at trænge igennem farvefiltre. Dette er en proces, som sker ved hver pixel for at kunne vise hele billedet på din skærm eller dit TV.

Plasma – Et plasma TV er lavet af millioner af celler, som indeholder ædelgasser, der er nødvendige for at belyse displayet, når de bliver opladet. Hver pixel af et plasma TV er opdelt i tre “under-pixel” – en for rød, en for grøn og en for blå. Når gassen i disse under-pixels er opladet, forandres den til et lysende plasma. Gennem denne proces i hver eneste pixel i dit TV, belyses de rigtige farver for at generere et billede.

DLP – DLP er teknologisk set helt afgjort den mest komplekse af de tre vigtigste TV-typer. En DLP-chip, der indeholder over en million små spejle (et for hver pixel), er en chip, som er så lille, at den kan ligge i ens hånd. Ved at hælde spejlet mod lyskilden eller væk fra den kontrolleres den pågældende pixels 'til' eller 'fra' tilstand. Siden hvert spejl kan tændes eller slukkes flere tusind gange pr. sekund, har chippen uden problemer evnen til at blive ved med at skabe handlingsintense scener. Den udskiftelige lampekolbe, som lyser disse spejle op, filtreres først gennem et farvehjul, inden reflekteres af DLP-chipspejlene. Dette farvehjul gør, at der genereres rød, grøn og blå farve, som er grundlaget for et farvebillede.

Interlace vs. Progressive Scan – For at gøre det enkelt og ligetil: Interlace sørger for at billedkvaliteten forbedres uden behov for mere båndbredde. Det sker ved, at fjernsynet tegner billedets ulige linjer og derefter de lige linjer. Dette er også den metode, som tv-stationer almindeligvis anvender (både standard definition og også mange high-definition stationer). Progressive scan (f.eks. 1080p) indhold er i stand til at skabe framerates af meget bedre kvalitet, men bruger også mere båndbredde. Derfor udsender de fleste tv-stationer endnu ikke denne type indhold. Progressive scan skaber billedet progressivt, en linje efter den anden i rækkefølge.

LCD
LCD er efterhånden en så almindelig anvendt displayteknologi, at det ikke er svært at finde mange forskellige modeller og mærker. Der findes størrelser fra ca. 7 tommer til 60+. De mindre og mere almindelige størrelser kan fås billigt, da de bliver masseproduceret i så store mængder for alt fra TV’er til computerskærme. Ved de større LCD-størrelser, typisk 50+ tommer, bliver priserne dyrere end tilsvarende plasma og DLP-skærme. Da hoveddelen af et LCD-billede bliver lavet af den flade skærm og det ledsagende baggrundslys, er LCD’er ikke særligt dybe TV'er og derfor populære på grund af deres mulighed for fastgørelse på væggen. Og de udkonkurrerer også alle andre TV-typer, når det handler om visning af statiske billeder. Den gode nyhed er, at den enorme udbredelse af LCD-skærme i så mange forskellige størrelser gør, at priserne for denne teknologi falder kontinuerligt. Budget-venligheden er det, som gør LCD til et så populært valg blandt almindelige hjemmebrugere, som ikke ønsker at bruge mange penge på et stort hjemmebiografsystem. Takket være designet af en LCD-skærm er der ikke længere grund til at bekymre sig om at være forsigtig med displayindstillingerne. Vi vender tilbage til dette emne senere. Vi er også over de dage med langsomme LCD-skærme, hvor det såkaldte “ghosting” var et problem. Dette er endnu et område, du ikke behøver at bekymre dig om, når du er på udkig efter et LCD-TV.

På den visuelle side ønsker mange LCD-købere at have valget mellem modeller med det typiske ikke-reflekterende frontpanel og dem med et tyndt glaslag på forsiden. På dette punkt er plasma Tv’er meget forskellige, hvor de gasser, der bliver brugt til at skabe plasmaet, bliver presset mellem to [reflekterende] glaspaneler. Afhængigt af stilen i det rum, hvor plasma TV’et skal stå, virker den meget reflekterende front ikke altid tilfredsstillende.

Selv om LCD-TV-kategorien har nogle ulemper, synes jeg personligt, at de ikke er så afgørende. Første problem er synsvinklen, som løbende bliver forbedret i takt med udviklingen LCD-teknologiens udvikling. Synsvinklen af en LCD-skærm er noget mindre end ved plasma og DLP-modeller. Plasma TV har en synsvinkel på op til 180 grader, mens LCD’er kun kommer op omkring 175 grader (plus minus et par grader ved de enkelte sammenligninger). Da LCD-skærme oprindeligt blev designet til brug for enkeltbrugere, f.eks. som computerskærm, har de en optimal synsvinkel, hvor alle farver og dybder har en bedre balance. Plasma TV’er har ikke sådan et optimalt punkt og kan ses fra hvilken som helst vinkel. Et andet uundgåeligt emne for de fleste LCD-TV’er er tab af baggrundslys. Da baggrundslyset ved disse skærme gør, at LCD-skærmen er lys nok til at kunne vise billedet, skal det altid være tændt. Når en LCD-skærm viser sort, mørklægger den blot de pixels, som skal være sorte, men baggrundslyset er stadig tændt bag ved disse pixels. Dette gør, at sort ikke er et fyldigt, dybt sort, men lidt lysere. Afhængigt af TV’ets kvalitet og synsvinkel, er det sorte i billedet nogle gange tydeligvis lysere, tit med en let hvid nuance fra baggrundslyset. Husk, at det især gælder for billigere TV’er. Hvis du prøver nogle stykker af, inden du køber, og investerer dine penge fornuftigt, bør du ikke løbe ind i så alvorlige problemer.

Plasma
En anden mulighed for et nyt fjernsyn er et plasma TV. Plasma TV’er findes ikke i nær så små størrelser som LCD-modeller, men de er lige så tynde som mange LCD-TV’er. Så de kan også nemt fastgøres på væggen. Når det handler om købet af et stort TV, er plasma ofte en billigere løsning. En anden er DLP, som bliver behandlet om lidt. Selv om plasma ikke altid har de samme opløsninger som LCD-skærme med lignende størrelser og priser, har plasma TV’er en kapacitet på 1080p.

Da belysningen skabes ved hjælp af en kemisk reaktion ved hver pixel og ikke med et baggrundslys, som altid er tændt som ved LCD-teknologien, har et plasma TV altid meget bedre sorte nuancer end LCD. Dette bliver især tydeligt ved vinklet betragtning, hvor LCD'er normalt vil miste dybde i deres sorte nuancer. Når det handler om grader af kontrast, sort-niveau og dybde, siger man, at plasma har store fordele i forhold til LCD i almindelige til dårligere lysforhold i rummet. Hvis rummet er meget lyst, eller hvis der er vinduer i nærheden af TV, så vær opmærksom på refleksionerne på glasfronten!

Et plasma TV findes normalt i størrelser på 42”+. Du skal ikke forvente at kunne købe et “billigt” eller “lille” plasma TV. Når du så køber et nyt plasma TV, så husk, at der er en “brændings”tid. I de første 100 driftstimer bør du bruge TV’et med et reduceret kontrastniveau, fordi det er muligt at få et permanent billede ”brændt” på skærmen. I løbet af denne tid bør du sikre dig, at du altid bruger den fulde widescreen-modus. Alle sorte bjælker på siderne af skærmen fra 4:3-formatet vil yderligere bidrage til denne brænding. Efter de første 100 timer vil TV’et være mindre følsom for brænding, selv om det stadig ikke er helt sikret. For at udbedre mindre brændinger findes der applikationer, som kan udføres fra en computer.

DLP
Den sidste af de tre vigtigste muligheder, du har at vælge imellem er, et DLP TV. Projiceringsmåden, som anvendes ved disse TV’er, gør dem til noget dybere end plasma eller LCD-TV’er med samme skærmstørrelse. Derfor er det udelukket at fastgøre disse modeller på væggen. De skal stilles på et stativ for at få det optimale betragtningsniveau. Da der ved disse TV’er er et godt forhold mellem størrelse og pris, er de også et populært valg, hvis man ønsker et stort TV. Et DLP-fjernsyn koster ofte mindre end tilsvarende plasma-skærme. Ligesom ved plasma findes DLP-TV’er kun i store størrelser (typisk 42”+). En anden lighed er fraværet af baggrundslys bagved skærmen ved et DLP-fjernsyn. Dette resulterer i meget bedre sorte nuancer, end en LCD-skærm kan tilbyde. Og da de også fås til meget fornuftige priser, har du mange muligheder at vælge imellem, når du er på udkig efter et DLP-TV. Dette er endnu en fordel. Da DLP er et format under løbende udvikling, er DLP-producenter gået i gang med at forbedre nogle af de problemer, som teknologien havde i starten. “Regnbueeffekten” er noget, som du måske har oplevet ved et DLP-TV med en baggrundslampekolbe. Da der kun vises en farve ad gangen på det interne farvehjul, hævder nogle, at de faktisk kunne se farvedelingen, når de lader øjnene glide over billedet eller kigger væk og så hurtigt tilbage igen. Nyere DLP-designs har forbedret dette ved at anvende LED-baggrundsbelysning med RGB LED'er for grundlæggende set at erstatte den traditionelle lampekolbe og farvehjulet. Dette skærer ikke blot udgiften for den dyre lampekolbe væk, men fjerner også muligheden for, at farvehjulet bliver en fremtidig fejlkilde. Den er en mekanisk enhed, og kun få mekaniske enheder holder evigt. I modsætning til ældre DLP'er, som opnår 1080p med en metode kaldet 'Wobulation', har nyere chipdesigns også forbedret dette ved at tillade TV’et at vise 1080p-indhold som standard, uden at spejlene skal “arbejde dobbelt”.

Tilslutning
Til sidst tager vi et kig på tilslutningsmulighederne af det fjernsyn, du vælger. De fleste nye TV’er anvender i dag HDMI i forbindelse med tilslutning af andre komponenter. HDMI er et fuldstændig digitalt audio- og videosignal ved hjælp af et enkelt kabel. Da det er et digitalt signal, kan det udføre high definition-billeder op til 1080p, som giver den bedste oplevelse i din nye hjemmebiograf. Har du måske også brug for en PC-tilslutning? Nogle brugere ønsker at have mulighed for at integrere deres computer i deres hjemmebiografsystem. I dette tilfælde skal du kigge på den måde, TV’et skal forbindes med en computer på, og kontroller, at din computer også har denne forbindelse(normalt analog VGA eller digital DVI). Ved legacy komponenter skal du kontrollere, at TV’et understøtter de grundlæggende RCA video- og audio-indgange, fordi mange komponenter, som f.eks. digitalkameraer stadig anvender disse forbindelsestyper. S-video? Komponentindgang? Flashkort-indgang? Dine krav til alle disse ting afhænger af, hvad du vil tilslutte til din hjemmebiograf – både nu og i den nærmeste fremtid.

Konklusion
Købet af et fjernsyn til hjemmet kan være en utrolig afskrækkende opgave. For at holde ting så enkelt som muligt, har jeg i denne købsvejledning forsøgt at fremhæve alle central aspekter, som du har brug for at vide inden for hver kategori. Alligevel var det kun muligt at beskæftige sig overfladisk med emnet, som ellers ville have fyldt en hel roman. Hvis du anvender din nye viden, finder du forhåbentlig et TV, der passer til dig og dine behov. Jeg anbefaler, at du fortsætter med at researche, når du har fundet den rigtige model, og afprøver et par udstillingsmodeller af denne model, inden du køber det ønskede TV.

Forfatter: Steve Blackweel
Site: dreamwarecomputers.com

Luk
Du skal vælge mellem 2 og 5 artikler til sammenligning
Sorter efter: FreakScore Popularitet Pris Navn Release Date Recently Added
Viser 1-50 af 6103